'Een uiterst middel, maar we zijn er blij mee'

Ex-neuroloog Ernst Jansen Steur werd veroordeeld tot drie jaar cel. Zijn handelen leidde tot zelfmoord van een van zijn patiënten ANP

Patiënten- en artsenvertegenwoordigers reageren enthousiast op het plan van minister Schippers van Volksgezondheid om foute artsen een beroepsverbod te geven.

“Het is hard, een uiterst middel, maar we zijn er blij mee”, zegt Wilna Wind, directeur bij de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie, in het NOS Radio 1 Journaal. “Er zijn dokters en therapeuten die zich dermate schandelijk gedragen en zo slecht zijn voor patiënten, dat we dit middel wel nodig hebben.”

'Bij privé kwesties die uitstraling hebben op het werk is dit nodig'

Wilna Wind is directeur van NPCF

Tot nu toe konden artsen alsnog doorwerken, ook al waren ze uit het BIG-register gezet. In dat register staat of artsen bevoegd zijn hun werk te doen. Ze mogen geen eigen praktijk meer leiden, maar nog wel voor een collega of instelling werken.

'Er mag geen sluiproute zijn om alsnog aan de slag te gaan'

Rutger-Jan van der Gaag, voorzitter van de artsenfederatie KNMG

Dat de artsen onder andere leiding mogelijk beter zullen presteren, daar gelooft Rutger-Jan van der Gaag in deze specifieke gevallen niet in. De voorzitter van de artsenfederatie KNMG hecht grote waarde aan het oordeel van de tuchtrechter. 

“Als die uitspreekt dat deze mensen uit het BIG-register gehaald moeten worden, dan mag het niet zo zijn dat er een sluiproute bestaat om alsnog aan de slag te gaan. Deze maatregel heeft onze volledige steun", aldus Van der Gaag.

Privésfeer

Zedendelinquenten kunnen ook worden geschrapt. Op dat gebied verwacht Van der Gaag geen problemen. “Op het moment dat hij besluit dat het delict geen invloed heeft op functioneren van de arts, zal daar bij de uitspraak rekening mee worden gehouden. Het is niet zo dat alle delicten in de privésfeer ook direct gevolgen hebben voor het beroep.” 

STER Reclame