Het Drentse dorp Oranje
NOS Nieuws

Teeven belooft beter overleg in asieldorp Oranje

Staatssecretaris Teeven van Justitie vindt dat het overleg met de bewoners van het Drentse Oranje over de opvang van asielzoekers beter had gekund.

"Er zijn mededelingen gedaan dat hier Syrische gezinnen en alleenstaande mannen zouden komen. Door plaatsgebrek kwamen er ongeveer 100 mannen uit Eritrea, dat heeft de mensen hier verrast", vertelt Teeven in het NOS Radio 1 Journaal. "Als wij zeggen dat er een bepaalde bezetting komt, dan moeten we dat goed communiceren."

De bewoners van het 115 inwoners tellende gehucht willen niet dat er 1400 vluchtelingen worden gehuisvest in een naburig vakantiepark.

Dat aantal was de gemeente Midden-Drenthe, waar Oranje onder valt, eerder overeengekomen met het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers). Op dit moment wonen er bijna 600, overwegend Syrische, vluchtelingen in de vakantiewoningen.

Regiegroep

Teeven beloofde dat er beter overleg komt in Oranje tussen het gemeentebestuur, het COA en bezorgde bewoners.

Een zogenoemde regiegroep moet zich buigen over de vraag hoeveel vluchtelingen er uiteindelijk in het vakantiekamp kunnen worden gehuisvest.

Maximaal 1000

Teeven zei in het NOS Radio 1 Journaal dat het aantal vreemdelingen in Oranje niet omlaag gaat. "Het worden er niet minder dan 600 en niet meer dan 1000."

De burgemeester van Midden-Drenthe noemde vorige week ook al een bovengrens van 1000 asielzoekers in een poging de gemoederen in het dorp te sussen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl