'Molukse wijk Hoogeveen blijft voor Molukkers'

De Molukse wijk in Hoogeveen blijft louter bestemd voor Molukkers. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen de gemeente, woningstichting Domesta en de bewonerscommissie Maluku Maju.

Het gesprek was nodig omdat er onrust was ontstaan in de wijk, die al ruim vijftig jaar wordt bewoond door Molukkers. Domesta had een vrijgekomen woning toegewezen aan een niet-Moluks gezin. Boze buurtbewoners bekladden het huis daarop met de tekst 'Molukse wijk, alleen Molukkers'.

Het bekladde huis in de Ebbingestraat RTV Drenthe

Afspraken

Domesta kwam vandaag in het gesprek terug van het toewijzingsbesluit. In de jaren 50 zijn met de Molukse gemeenschap afspraken gemaakt en die zijn in dit geval ten onrechte niet nagekomen, zegt directeur Moorman tegen RTV Drenthe.

De bedoeling blijft volgens Moorman dat in de wijk alleen "Moluks-gerelateerde mensen" wonen. Voortaan wordt bij toewijzingen vaker overleg gevoerd met de bewonerscommissie.

Erfgoed

De bewoners zijn tevreden. "De historie van de komst van de Molukkers naar Nederland is best wel heftig en dat zit nog steeds heel diep", zegt woordvoerder Melanie Tuasuun. "Wij zien de Molukse wijk ook als een stukje cultureel erfgoed. Dat willen we heel graag behouden."

Voor het autochtone gezin dat de woning toegewezen had gekregen, is een ander huis in Hoogeveen gevonden. 

'Duidelijk sprake van een misverstand'

STER reclame