Het Kremlin maakt zich steeds meer zorgen over de dalende koers van de roebel
NOS Nieuws

'Eerste Russische crisis die echt zorgelijk is'

  • Wessel de Jong

    Verslaggever Economie

  • Wessel de Jong

    Verslaggever Economie

"Dit is een echte crisis. Ik zit nu twintig jaar in Rusland en heb heel wat crises meegemaakt. Dit is de eerste waarover ik me echt zorgen maak." Dat zegt Jeroen Ketting van de Lighthouse Group, een adviesbureau dat bedrijven bijstaat die exporteren naar Rusland. Ketting zag zijn omzet afgelopen jaar al met bijna een kwart teruglopen.

Naar omstandigheden gaat het nog redelijk met zijn bedrijf, zegt Ketting. "Bedrijven die investeringsplannen hadden, hebben die op de lange baan geschoven. En nieuwkomers zijn er helemaal niet meer." De consultant moet het dus hebben van bedrijven die al in Rusland zijn. Ketting helpt ze om hun strategie verder te verfijnen.

Barre tijden voor de Russische economie

Veel bedrijven hebben problemen, want zowel Moskou als het Westen hebben sancties ingesteld. De Russische boycot treft vooral producenten van levensmiddelen: "Als je nu in de kaas zit, kan je dat niet meer verkopen in Rusland. In winkels vind je geen Parmezaanse kaas meer." De Russen proberen die momenteel zelf te maken in Toela, een plaats ten zuiden van Moskou.

De westerse sancties richten zich op de financiële sector, toeleveringsbedrijven van de olie- en gassector en alles wat met defensie te maken heeft. "Dus iedereen in de olie- en gassector heeft last van de sancties. Verder zijn de banken heel voorzichtig", weet Ketting. De banken geven bijna geen krediet meer uit angst om geld te lenen aan iemand die misschien op de zwarte lijst staat. Zo worden dus ook een heleboel bedrijven getroffen die niet direct onder de sancties vallen.

Kinderspel

Ketting maakte ook de roebelcrisis in 1998 mee. "Daar was ik toen van onder de indruk. Maar dat was toch kinderspel", zegt hij. "De markt veerde toen snel terug, ook omdat de olieprijs steeg."

Dat ziet Ketting nu niet gebeuren. De sancties in combinatie met de lage olieprijs - Rusland is afhankelijk van de olie-export - maken deze crisis zo problematisch. "In 1998 zat er nog veerkracht in de economie. Die is er nu niet."

'Eerste crisis waar ik me echt zorgen om maak'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl