Patiënten willen meldpunt implantaten

Een gescheurd borstimplantaat van fabrikant PIP ANP

Patiëntenfederatie NPCF wil dat er een landelijk meldpunt komt voor bijwerkingen van implantaten. Aanleiding voor de oproep is een uitzending van het tv-programma Radar (AVROTROS) van gisteren. 

In de uitzending bleek dat sommige Europese keuringsinstanties heel gemakkelijk een certificering verstrekken voor medische implantaten. Medewerkers van Radar kregen in drie landen de garantie dat ze een mandarijnennetje konden registreren als bekkenbodemimplantaat.

Patiënten maken zich zorgen. "Als je maar betaalt, kun je alles laten registreren als hulpmiddel", concludeert NPCF-directeur Wind uit de uitzending. "Daar moet snel iets aan worden gedaan, want het gaat wel om middelen die in je lichaam worden ingebracht."

Lareb

Bij een landelijk meldpunt zouden patiënten klachten over implantaten moeten melden. Volgens Wind blijkt dan eerder of een implantaat ondeugdelijk is. Het meldpunt zou kunnen worden ondergebracht bij het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb.

De NPCF pleit verder voor snelle invoering van een centraal registratiesysteem waarin wordt bijgehouden welk implantaat wanneer, bij wie en door wie is ingebracht. Sommige medische beroepsgroepen hebben al zo'n register, maar volgens de NPCF moet dat snel gaan gelden voor alle artsen. De organisatie is daarover in gesprek met minister Schippers.

Kromme tenen

De minister reageerde vanmiddag zelf ook op de uitzending van Radar. In het vragenuurtje stelde ze dat ze met kromme tenen heeft gekeken. De uitzending toont nog maar eens dat het Europese systeem voor goedkeuring van medische hulpmiddelen faalt, zei ze.

Volgens de minister loopt Nederland voorop bij pogingen om het systeem te verbeteren. Het veranderen van deze regels gaat nu te langzaam, aldus Schippers.

STER Reclame