Berging van de cockpit ANP

Maleisië is geaccepteerd als volwaardig lid van het team dat strafrechtelijk onderzoek doet naar de aanslag op de MH17, het toestel van Malaysia Airlines dat op 17 juli neerstortte in Oost-Oekraïne.

Eind juli hebben de openbaar ministeries van de bij de vliegramp betrokken landen een gezamenlijk onderzoeksteam in het leven geroepen. Nederland, België, Oekraïne en Australië werken op die manier samen aan het strafrechtelijk onderzoek. 

Waarom nu wel?

Het Landelijk Parket zegt dat de hoofdofficier namens het internationale team nu ook Maleisië een full membership heeft aangeboden. Dat is door het Aziatische land geaccepteerd. 

Maleisië, dat als eigenaar van het vliegtuig een centrale rol zou moeten hebben, was om nooit opgehelderde redenen geen volwaardig lid van het internationale team. Mogelijk had dit te maken met het feit dat Maleisië de doodstraf kent en niet als democratische rechtsstaat wordt beschouwd.

Op de vraag waarom Maleisië nu toch het volwaardige lidmaatschap is aangeboden, wil een woordvoerder niet ingaan. "Het betreft de operationele internationale samenwerking binnen een zeer omvangrijk strafrechtelijk onderzoek. Over deze operationele samenwerking worden gedurende het onderzoek geen inhoudelijke mededelingen gedaan." 

Brief

In een verklaring meldt het OM in Maleisië dat op 28 november officieel is bevestigd dat het land wordt toegelaten. 

Donderdag komt het onderzoeksteam weer bijeen. Op die bijeenkomst wordt Maleisië officieel in het team opgenomen.

STER reclame