'Rechterhand Eichmann moet inmiddels dood zijn'

Brunner zou een paar jaar geleden zijn overleden in Syrië EPA

Het Simon Wiesenthal Center gaat ervan uit dat nazi-oorlogsmisdadiger Alois Brunner nu echt dood is. Brunner was de rechterhand van SS-kopstuk Adolf Eichmann en stond jaren op de lijst van meest gezochte nazi-oorlogsmisdadigers. Hij zou vier jaar geleden, op 98-jarige leeftijd, zijn overleden in Syrië, waar hij vermoedelijk decennia heeft gewoond.

Het Simon Wiesenthal Center heeft tegen de Britse Sunday Express gezegd dat Brunner van de lijst wordt gehaald. 

Brunner, geboren in Oostenrijk, wordt verantwoordelijk gehouden voor de deportatie van 128.500 Joden naar de gaskamers. In 1943 werd hij commandant van het kamp Drancy bij Parijs. Na zijn komst werd het aantal deportaties naar Auschwitz opgevoerd. 

Mossad

"Hij was een notoire antisemiet, sadist en fanatieke nazi", zegt Efraim Zuroff van het Simon Wiesenthal Center in een reactie tegen The New York Times. Zuroff betreurt het dat Brunner niet gepakt is en voor de rechter gebracht. Het onderstreept volgens hem het falen van de wereldgemeenschap om de verantwoordelijken voor de Holocaust te straffen. 

Brunner werd al eerder doodverklaard. In 1992 berichtte een Franse krant dat hij was overleden, maar er kwam nooit bevestiging. De Israëlische geheime dienst, de Mossad, zou zeker twee keer hebben geprobeerd hem te liquideren. 

Brunner zou in Damascus onder de naam Georg Fischer hebben geleefd. Volgens Zuroff van het Wiesenthal Center adviseerde hij Hafiz al-Assad, de vader van de huidige Syrische president, over veiligheidskwesties en terrorisme. 

STER Reclame