Basketballen tussen hoop en vrees

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De laatste wedstrijd van Den Helder Kings?

Dat financiële ellende kan samengaan met sportieve topprestaties bewijst basketbalclub Den Helder Kings. Al maandenlang krijgen de spelers niet betaald. Vlak na hun zesde opeenvolgende zege, tegen koploper Leiden, werd bekend dat de club het faillissement aanvraagt. 

De roemruchte Helderse club kan een schuld van 225.000 euro niet wegwerken. De spelers van Den Helder worden begin komende week allemaal ontslagen. Het faillissement betekent nog niet per se het einde van de club.

Terwijl de in Den Helder geboren en getogen Quincy Treffers hoopt op een doorstart, is hij vooral trots op wat het team bereikt heeft: "Het laat zien dat we een hechte groep zijn, die mentaal sterk is. Het zegt wel wat als je een tijd niet betaald krijgt, dat je toch door kunt gaan en kunt winnen."

Patat, hamburgers en frikandellen

Vooral de Amerikaanse spelers hebben het zwaar nu ze geen salaris meer krijgen. "Ik heb het geluk dat ik thuis woon en dat mijn ouders mij kunnen opvangen. Sommige jongens leven met heel weinig geld per week. Het is lastig om dan boodschappen te doen", vertelt hun ploeggenoot Kevin Landman. "Als je weinig eten kunt kopen, ga je goedkope dingen kopen. Dat zijn patat, hamburgers en frikandellen. Het is niet de bedoeling om daarmee je lichaam te vullen."

Ondanks alle problemen gaat het Den Helder sportief dus voor de wind. Na de 80-60 zege op koploper Leiden staat de ploeg van Jean-Marc Jaumin derde in de eredivisie. De Belgische coach verliet de club kortgeleden, omdat de huur van zijn appartement was opgezegd. Jaumin keerde terug op verzoek van de supporters en de spelersgroep: "Die spelersgroep is formidabel, ik ben trots op mijn spelers. Op wat ze hebben gepresteerd en hoe ze hebben getraind."

De spelers in de Champions League zijn verwende nesten.

Coach Jean-Marc Jaumin

Jaumin trekt de vergelijking met de Turkse voetbalclub Galatasaray, die ook met  financiële problemen kampt: "De spelers van Galatasaray hebben dikke salarissen, die je niet kunt vergelijken met die van mijn spelers. Maar ze zijn aan het klagen en toonden tijdens de wedstrijd tegen Anderlecht dat ze niet content zijn. Wat moet ik dan zeggen tegen mijn spelers? Die krijgen niet betaald, maar trainen fantastisch en zijn enorm professioneel."

Den Helder heeft goede hoop op een doorstart, met nieuwe sponsors, de steun van de supporters en de huidige spelersgroep. De spelers moeten dan wel bereid zijn een nieuw, aangepast contract te tekenen. Het huidige bestuur onder leiding van voorzitter Rob Waardenburg stapt op, om ruimte te maken voor de doorstart met andere mensen aan het roer. "We vechten ervoor om de ploeg te behouden en ik heb daar hele goede hoop op", verklaarde Waardenburg na de aankondiging van het faillissement.

STER Reclame