Geletruidrager Vincenzo Nibali met ploegmaten van Astana ANP

Het was dit jaar geen moment rustig rond de wielerploeg Astana. De Kazachstaanse formatie won voor het eerst in de geschiedenis met Vincenzo Nibali de Tour de France, maar er was ook een keerzijde van de medaille.

Aan het einde van het seizoen werden in twee maanden tijd vijf renners positief bevonden.

Wielerploeg Astana blikt vooruit op het nieuwe seizoen

Tour-winnaar Nibali heeft er geen moeite mee te worden geconfronteerd met de dopingperikelen rond zijn ploeg. Volgens Nibali zijn er bij het Astana Pro Team maar twee gevallen geweest, die van de gebroeders Iglinski: "Het is dom, maar ze hebben er flink voor moeten boeten."

De andere renners van Astana die betrapt zijn op het gebruik van doping behoren volgens Nibali niet tot het Pro Team. "Het gaat om de Astana 2-groep: een ploeg van amateurs, die in de tweede klasse uitkomt. De profploeg en de opleidingsploeg staan los van elkaar, de ploegleiding is compleet anders. Waarschijnlijk wordt de Astana 2-groep opgeheven", zegt Nibali.

Toch blijft het afwachten of Astana volgend jaar de licentie krijg en of Nibali zijn titel in de Tour kan verdedigen. De 30-jarige wielrenner zelf is er rustig onder: "Ik maak me niet druk, die licentie is volgens mij geen probleem."

Lars Boom

Lars Boom treedt 1 januari in dienst van Astana. De verhalen over dopinggebruik bij zijn nieuwe ploeg raken de 28-jarige wielrenner. Ook Boom wordt aangekeken op wat er nu allemaal gebeurt. "Ik baal er ontzettend van, omdat het elke keer weer omhoog komt. Je kunt er zelf weinig aan doen", zegt hij.

Liever kijkt Boom vooruit. "Ik voel me hier meer dan welkom en heb het naar m'n zin", zegt hij.  Volgend seizoen ligt zijn focus vooral op de Tour. Boom: "Ik hoop dat ik fit genoeg ben. Ik heb me genoeg bewezen dit jaar, dus ik denk dat het een meerwaarde is voor de ploeg dat ik daarbij ben."

STER reclame