Arjen Robben is opnieuw genomineerd voor de eretitel Sportman van het jaar. De aanvaller krijgt zijn nominatie voor zijn geweldige prestaties met het Nederlands elftal op het WK in Brazilië en bij zijn club Bayern München.

Met de Duitse club werd hij landskampioen en won hij de beker. Robben werd in 2013 ook al genomineerd, maar toen moest hij de eer aan turner Epke Zonderland laten.

Naast Robben nomineerde de vakjury maar liefst zes (!) andere mannen: ruiter Jeroen Dubbeldam, turner Epke Zonderland en de schaatsers Jorrit Bergsma, Stefan Groothuis, Sven Kramer en Michel Mulder. 

Jeroen Dubbeldam sloeg op de Wereldruiterspelen in Normandië een dubbelslag: hij won individueel en met de Nederlandse ploeg een gouden medaille. Epke Zonderland werd in 2014 Europees en wereldkampioen op de rekstok.

De vier schaatsers wonnen allemaal goud op de Spelen in Sotsji. Mulder voegde daar nog twee wereldtitels aan toe: hij werd wereldkampioen op de sprint en bij het inline-skaten. 

Nominatie voor Van Gaal

Voormalig bondscoach Louis van Gaal is ook genomineerd. Hij maakt kans op de titel Coach van het jaar. Van Gaal behaalde met het Nederlands voetbalelftal tegen alle verwachtingen in de derde plaats op het wereldkampioenschap in Brazilië. 

Naast Van Gaal werden nog vijf coaches genomineerd: Bart Bennema (de coach van Dafne Schippers), Max Caldas (hockeyvrouwen), Rob Ehrens (springruiters) en de schaatscoaches Jac Orie en Gerard Kemkers.

Nominaties sportgala 2014: ploegen

Ook Oranje maakt kans

Ook het Nederlands elftal kreeg een nominatie. Oranje moet de strijd om de titel Sportploeg van 2014 aangaan met vier andere teams: twee schaatsploegen, de springruiters en de hockeysters van Oranje.

Het schaatstrio Jan Blokhuijsen, Sven Kramer en Koen Verweij bij de heren en het kwartet Lotte van Beek, Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Jorien ter Mors bij de dames, bezorgden Nederland eindelijk olympisch goud op de ploegenachtervolging.

De springruiters Jeroen Dubbeldam, Gerco Schröder, Maikel van der Vleuten en Jur Vrieling wonnen bij de Wereldruiterspelen in Normandië goud in de landenwedstrijd, de hockeysters werden in Den Haag voor de zevende keer wereldkampioen. 

De winnaars worden bekend gemaakt op dinsdag 16 december tijdens het NOS | NOC*NSF Sportgala in Amsterdam. Het gala wordt vanaf 20.30 uur rechtstreeks uitgezonden op NPO 1 en NOS.nl.

STER reclame