Dat er een atlete genomineerd zou worden voor de titel Sportvrouw van het jaar 2014 werd wel verwacht. Dafne Schippers won op de EK atletiek tenslotte op overtuigende wijze de 100 en 200 meter. Maar bij de vier genomineerden voor de ereprijs staat naast Schippers ook nog een tweede atlete: Sifan Hassan.

Allerhoogste niveau

Het was geen gemakkelijke route die Hassan, Ethiopische van geboorte, in haar leven heeft afgelegd. Maar dit jaar overheerste de vreugde om haar sportieve doorbraak op het allerhoogste niveau. Met haar vorig jaar november verkregen Nederlandse nationaliteit won ze op de Europese kampioenschappen van 2014 meteen een gouden medaille op de 1.500 en een zilveren op de 5.000 meter.

Daarnaast liep ze dit jaar ‘s werelds beste seizoentijd op de 1.500 meter en is momenteel aanvoerster van de wereldranglijst op de diezelfde afstand.

Olympisch goud

Naast Hassan en Schippers nomineerde de vakjury ook nog twee schaatssters: Jorien ter Mors en Ireen Wüst. Ter Mors won goud in Sotsji op de 1.500 meter en de ploegenachtervolging. Wüst veroverde bij de Winterspelen vijf olympische medailles: twee gouden en drie zilveren.

Genomineerden sportvrouw van het jaar 2014 NOS

De winnares wordt bekend gemaakt op dinsdag 16 december tijdens het NOS | NOC*NSF Sportgala in Amsterdam. Het gala wordt vanaf 20.30 uur rechtstreeks uitgezonden op NPO 1 en NOS.nl.  

STER reclame