ANP
NOS Nieuws

Man in cel na mishandeling inbreker

Een man van 61 uit Groningen is aangehouden omdat hij een inbreker in elkaar heeft geslagen. De 31-jarige dief is in zeer kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen.

De inbreker, ook uit Groningen, drong de afgelopen nacht de woning aan het Kraaienest binnen. De bewoner betrapte de dief en er ontstond een worsteling, waarbij de bewoner de inbreker uitschakelde.

Tot drie dagen vast

Vervolgens belde de bewoner zelf de politie. Agenten namen de man mee voor verhoor. Omdat het onderzoek nog niet is afgerond, is de man in verzekering gesteld. Dat betekent dat hij tot drie dagen kan worden vastgehouden.

Of er sprake is geweest van noodweer kan de politie nog niet zeggen.

'Eigen risico'

De afgelopen jaren is er veel discussie geweest over geweld van slachtoffers tegen inbrekers. In 2012 deed staatssecretaris Teeven een duidelijke uitspraak nadat een inbreker na een gevecht met zijn slachtoffers was overleden. Teeven sprak toen van een inbrekersrisico.

Premier Rutte zei bij zijn aantreden in 2010 al dat bewoners een inbreker "met ferme tikken" het huis uit mogen werken. Toen een jaar later in Amsterdam een inbreker zwaar werd mishandeld en in coma raakte, zei hij dat het geweld wel proportioneel moet zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl