De winnaars van 2013 ANP

Vandaag is voor veel topsporters de grote dag. Zijn ze genomineerd? En wie zijn de concurrenten? Nog niet eerder zijn er zo veel sporters genomineerd voor een van de eretitels, die op dinsdag 16 december tijdens het NOS│NOC*NSF Sportgala worden vergeven. Vanavond tussen 18.00 en 19.00 uur worden in NOS Studio Sport de nominaties in zes categorieën bekendgemaakt.

Luxeprobleem

Het winnen van olympisch of paralympisch goud betekent sowieso dat een sporter wordt genomineerd. Jeroen Bijl, manager Topsport NOC*NSF en voorzitter van de vakjury, erkent dat de vakjury dit jaar met een enorm luxeprobleem kampte: "2014 was een uniek sportjaar voor Nederland. Nog nooit telde ons land in een jaar zoveel mondiale-, Europese- en olympisch kampioenen. En dat zie je dus terug in de nominaties. In bijna alle categorieën hebben we meer dan de gebruikelijke drie sporters genomineerd. Een luxeprobleem dus."

'2014 was lastig voor de vakjury'

De vakjury bepaalt de nominaties, waarbij de sportbonden hun input geven. Er wordt gekeken naar de prestaties vanaf 1 december van het vorige jaar, tot en met 30 november van dit lopende jaar. De daadwerkelijke stemming vindt vlak voor de live tv-uitzending op 16 december plaats.

Sporters brengen hun stem uit op de sporters, net als de genodigde bondscoaches dat doen voor de coachprijs. Ook de vakjuryleden brengen dan hun stem uit. De stemmen van de sporters of coaches tellen voor vijftig procent mee in de uitslag, de stemmen van de vakjuryleden staan voor de overige vijftig procent.

Samenstelling vakjury

De vakjury bestaat uit: oud-sporters Pieter van den Hoogenband, Leontien Zijlaard-van Moorsel en Esther Vergeer, de ex-coaches Charles van Commenee en Joop Alberda, de sportjournalisten John Volkers (Volkskrant) en Ewoud van Winsen (NOS Studio Sport) en Jeroen Bijl, manager Topsport NOC*NSF.

TV-uitzending

Het NOS | NOC*NSF Sportgala is dinsdag 16 december vanaf 20.30 uur rechtstreeks te volgen via NPO 1.

STER reclame