EPA
NOS Nieuws

Ghanese Skype-koning bestolen van kroonjuwelen

Een Afrikaanse koning die zijn rijk via Skype bestuurt is in Duitsland bestolen van zijn kroonjuwelen. De koning kwam thuis na een avondje uit, toen hij erachter kwam dat er in zijn huis in Ludwigshafen was ingebroken. Dat melden Duitse media.

Bij de inbraak werden de meeste van zijn koninklijke regalia gestolen. De dieven namen onder meer de kronen en gouden kettingen mee die hij van zijn grootouders erfde.

Koning Céphas Bansah is koning van de Ghanese regio Hohoe in het zuidoosten van het land. Hij kwam als student naar Duitsland voor een uitwisselingsprogramma. Eenmaal in Duitsland werd hij verliefd op een medestudente, met wie hij later trouwde. Ze besloten in Duitsland te blijven.

De dieven zijn via het balkon op de eerste etage binnengekomen, en hebben alles overhoop gehaald.

Koning Bansah tegen The Times

“De dieven zijn via het balkon op de eerste etage binnengekomen en hebben alles overhoop gehaald”, zegt de 66-jarige koning tegen de Britse krant The Times. De gestolen waar is volgens hem van grote waarde voor zijn familie en zijn land.

Koning Bansah besteeg in 1987 de troon van Hohoe, na het overlijden van zijn grootvader. Zijn vader en broer werden bij de troonopvolging gepasseerd, omdat ze linkshandig zijn. Zijn volk ziet dat als onrein en onbetrouwbaar.

Ook al leeft de koning in Duitsland, waar hij een autogarage heeft, Bansah regeert nog steeds over de naar schatting ruim 150.000 mensen die in Hohoe leven. Dat doet hij onder meer via Skype.

Lokale beroemdheid

In Duitsland is Bansah een beroemdheid geworden. Hij is in veel Duitse televisieprogramma's te gast geweest om aandacht te vragen voor zijn liefdadigheidsprojecten. Daarmee wil hij de situatie in zijn land verbeteren.

Ook treedt hij op als zanger en entertainer.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl