AFP
NOS Nieuws

Peking doet roken officieel in de ban

De Chinese hoofdstad Peking heeft een rookverbod ingesteld in alle publieke ruimtes, zoals kantoren en het openbaar vervoer. Het verbod zal op 1 juni ingaan. Wie betrapt wordt op roken in publieke ruimtes, kan een boete krijgen van omgerekend 25 euro.

Ook sigarettenadvertenties worden verboden. Vanaf volgend jaar mag geen reclame meer worden gemaakt in het openbaar vervoer, films, tijdschriften en kranten.

Ziek

China is een belangrijk land voor tabaksfabrikanten. Het land telt ongeveer 300 miljoen rokers, maar het verbod zal voorlopig alleen in de hoofdstad gelden. Het plan moet volgens het stadsbestuur van Peking voorkomen dat miljoenen inwoners ziek worden door roken. Eerdere pogingen om het roken aan banden te leggen, mislukten.

Reacties

In China wordt het verbod met gemengde gevoelens ontvangen. Op Weibo, de Chinese variant van Twitter, reageren mensen wat cynisch. "Eén dag smog als vandaag is erger dan een sigaret in een restaurant."

Iemand anders had liever gezien dat het stadsbestuur andere maatregelen had genomen om het roken te verminderen. "De opbrengst van sigaretten voor de overheid heeft een prijs, namelijk mensenlevens", schrijft iemand op Weibo. "Ze zouden op de pakjes duidelijker moeten waarschuwen in plaats van dit verbod in te stellen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl