Rook boven de Syrische grensplaats Kobani tijdens eerdere gevechten AFP

Strijders van Islamitische Staat hebben volgens een Koerdische functionaris de Syrische stad Kobani vanuit Turkije aangevallen. De aanval begon met een zelfmoordaanslag met een autobom bij de Turkse grens. 

Een woordvoerder van de Koerdische Democratische Partij zei tegen persbureau AP dat IS Kobani tot op heden van drie kanten aanviel. "Vandaag vielen ze van vier zijden aan."

Na de aanslag bij de grens braken gevechten uit tussen IS en Koerdische strijders. Daarbij zijn volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten dertig doden gevallen: 21 IS-strijders en negen Koerden. Tijdens de gevechten werd bij de grens nog een aanslag gepleegd met een bomgordelvest.

Er wordt al twee maanden in en om Kobani gevochten. 

NOS-correspondent Lucas Waagmeester heeft overigens wel twijfels over de Koerdische claim. " De Koerdische bron zegt dat de IS-strijders Kobani vanaf de grenspost hebben aangevallen. Ik ken de situatie daar goed: de grenspost wordt zwaar bewaakt door het Turkse leger. De grens is compleet ingekapseld. Het is zeer onwaarschijnlijk dat Turkse militairen IS-strijders vrije doorgang zouden verlenen."

STER reclame