In veel verpleeghuizen is een gebrek aan toezicht, zegt Abvakabo FNV ANP

Door gebrek aan personeel en toezicht komen in verpleeg- en verzorgingshuizen geregeld bewoners ten val zonder dat er hulp in de buurt is. Ook komt ondervoeding en uitdroging voor, doordat eten geven erbij inschiet door de hoge werkdruk.

Dat zijn de uitkomsten van een enquête van Abvakabo FNV (.pdf) onder ongeveer 3800 zorgverleners in verpleeghuizen en verzorgingshuizen. De meeste problemen worden toegeschreven aan een te hoge werkdruk en te weinig geld.

Driekwart van de ondervraagden klaagt over een onaanvaardbaar hoge werkdruk. Tweederde zegt dat er geregeld valpartijen zijn of dat bewoners onderling ruzie krijgen terwijl er geen personeel bij is om in te grijpen. Eenderde van de ondervraagden zegt dat ondervoeding of uitdroging geregeld voorkomt.

Alarmerend

Aanleiding voor de enquête waren de alarmerende verhalen van de laatste tijd over de kwaliteit van de zorg voor ouderen en dementerenden. Onder anderen de vader van staatssecretaris Martin van Rijn en de inmiddels overleden Ben Oude Nijhuis traden met klachten naar buiten.

Veel zorgverleners herkennen die verhalen en zeggen dat ze zich grote zorgen maken over verdere bezuinigingen in de zorg.

We merken dat mensen steeds meer 's nachts komen vragen om boterhammen en drinken, omdat ze dat overdag tekort zijn gekomen.

Zorgverlener

Verpleegkundigen zeggen dat ze vaak veel te weinig tijd hebben voor de bewoners. Dat ouderen in tehuizen uitdrogen of ondervoed raken, wordt toegeschreven aan het wegbezuinigen van voedingsassistenten.

"Maar soms schiet eten geven er ook gewoon bij in. Dat is geen bewuste keuze. We merken dat mensen steeds meer 's nachts komen vragen om boterhammen en drinken, omdat ze dat overdag tekort zijn gekomen", zegt een zorgverlener.

Linnenkamer

De hoge werkdruk wordt volgens velen ook veroorzaakt doordat aparte schoonmaakdiensten zijn geschrapt, net als aparte 'huiskamerdiensten'. Ook is er in veel tehuizen geen apart personeel meer voor de linnenkamer.

"Valpartijen en ondervoeding in verpleeghuizen"

"Het zorgt voor frustratie en verdriet onder het personeel"

'Ouderen krijgen niet meer de zorg die ze nodig hebben'

STER reclame