ANP
NOS Nieuws

Jihadronselaar mag niet worden uitgezet

Een 18-jarige Hagenaar die wordt verdacht van het ronselen van jihadgangers mag niet worden uitgezet. Dat heeft de rechter bepaald in een tussenvonnis.

Oussama C., alias Abou Yazeed, is in juni opgepakt. Hij wordt ervan verdacht dat hij de afgelopen twee jaar zeker vijf personen heeft aangezet om deel te nemen aan de gewapende strijd in Syrië.

Nog weken

C. is in Nederland geboren, maar heeft geen Nederlands paspoort. Volgens de AIVD is hij een gevaar voor de nationale veiligheid en daarom heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zijn verblijfsvergunning ingetrokken. De IND vond dat C. kon worden uitgezet naar Marokko.

De rechter is het daar niet mee eens. C. mag niet worden uitgezet zolang zijn bezwaarschrift tegen het innemen van zijn verblijfsvergunning niet is behandeld door de IND. Dat duurt naar verwachting nog weken.

Vreemdelingenrecht misbruikt

C.’s advocaat, Flip Schüller, is blij met de uitspraak. Volgens hem werd het vreemdelingenrecht in deze zaak misbruikt om terrorisme tegen te gaan.

Hij vindt de uitspraak een belangrijk signaal. "Ik maak hieruit op dat het vreemdelingenrecht niet ingezet mag worden voor terrorismebestrijding. Daar is het strafrecht voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl