Een billboard in Freetown, Sierra Leone AFP

In Guinee begint een proef met een sneltest om ebola vast te stellen, meldt de BBC. In een mini-laboratorium dat met zonne-energie wordt aangedreven, kan in vijftien minuten duidelijk worden of iemand besmet is met het virus.

Het laboratorium past in een koffer en is speciaal geschikt voor gebruik in afgelegen gebieden met weinig voorzieningen, omdat het geen elektriciteit nodig heeft.

Snelheid

Het snel vaststellen van een besmetting met ebola is belangrijk, omdat de kansen op genezing groter zijn als de behandeling van de patiënten snel begint. Omdat er nog geen geneesmiddel bestaat tegen ebola is het voorkomen van complicaties het enige dat artsen kunnen doen. Hoe eerder daarmee begonnen wordt hoe beter. Bovendien moeten patiënten zo snel mogelijk worden geïsoleerd om de kans op besmettingen te verkleinen.

De test die nu nog wordt gebruikt, probeert het genetisch materiaal van het virus in bloed aan te tonen. Dat duurt anderhalf uur. Bovendien moeten de verschillende componenten van de test bij hele lage temperaturen bewaard worden en dat kan niet in elk laboratorium.

Financiering

De proef met de nieuwe sneltest wordt gedaan in een kliniek in Conakry, de hoofdstad van Guinee, onder leiding van het Institut Pasteur uit Dakar, de hoofdstad van Senegal. Het onderzoek wordt betaald door de Engelse Wellcome Trust, een liefdadigheidsfonds, en het Britse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling. 

STER reclame