Paus Franciscus bezocht vandaag de Turkse president Erdogan in zijn paleis in Ankara EPA

Paus Franciscus roept landen op Turkije te helpen bij de opvang van vluchtelingen. "De internationale gemeenschap heeft de morele plicht om Turkije te hulp te schieten bij de zorg aan vluchtelingen", zei de paus tijdens zijn eerste toespraak bij een driedaags bezoek aan Turkije.

Meer dan 1,6 miljoen vluchtelingen uit Syrië en Irak hebben hun toevlucht gezocht in Turkije. De paus prees het land voor de hulp die het biedt aan slachtoffers van geweld. 

De paus veroordeelde de wijze waarop minderheden in het Midden-Oosten worden vervolgd en vanwege hun geloofsovertuiging gedwongen worden huis en haard te ontvluchten.

Strijd

Hij zei dat de militaire strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat gerechtvaardigd is zolang dat binnen de kaders van internationale wetgeving gebeurt. "Maar ik wil herhalen dat het onderliggende probleem niet alleen via militaire middelen kan worden opgelost. Wat nodig is, is een gezamenlijke inspanning van iedereen, gebaseerd op onderling vertrouwen, om tot echte vrede te komen." 

"Fanatisme en fundamentalisme, maar ook irrationele angsten die voeding geven aan misverstanden en discriminatie, moeten eensgezind door alle gelovigen worden bestreden."

'Bezoek paus aan Turkije cruciaal voor gehele mensheid'

STER reclame