EPA
NOS Nieuws

Strengere regels voor e-sigaret

De elektronische sigaret of e-sigaret moet per 1 februari 2015 aan strengere regels voldoen. Staatssecretaris Van Rijn heeft de Warenwet aangescherpt. Gebruikers moeten gewaarschuwd worden voor nicotinevergiftiging en het feit dat ze door de e-sigaret verslaafd kunnen raken aan nicotine.

Van Rijn: "Mensen moeten heel duidelijk weten waar ze aan toe zijn als ze een e-sigaret gebruiken. Deze nieuwe regels konden we het snelst invoeren maar moeten echt worden gezien als een eerste stap." Van Rijn laat meer onderzoek doen naar de gezondheidseffecten, de resultaten worden in de eerste maanden van 2015 verwacht.

Producenten en importeurs van e-sigaretten mogen in hun reclame-uitingen niet de indruk wekken dat hun product kan helpen bij het stoppen met roken, tenzij ze het laten registreren als geneesmiddel. Daarvoor moet eerst bewezen worden dat de e-sigaret echt helpt.

Shisha-pen

Het besluit is van toepassing op e-sigaretten en navulverpakkingen waar nicotine in kan zitten, ook al kiest de gebruiker voor een vulling zonder nicotine. Verder moeten er kindveilige sluitingen zitten op de navullingen. Het besluit geldt niet voor wegwerpsigaretten zonder nicotine, zoals de meeste shisha-pennen.

Het ministerie loopt met de regels vooruit op een Europese richtlijn die in de maak is. Omdat veel mensen in toenemende mate voor de e-sigaret kiezen, wil het ministerie hier niet op wachten.

Van Rijn: "Ondertussen werken we via een wijziging van de Tabakswet door aan de invoering van nog strengere regels over e-sigaretten die we in Europa hebben afgesproken. En een leeftijdsgrens van 18 jaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl