NOS Nieuws

GB wil harde hervorming migratiebeleid

De Britse premier Cameron wil de voorzieningen voor EU-arbeidsmigranten in zijn land versoberen. Ze moeten ten minste vier jaar wachten voor ze aanspraak kunnen maken op een uitkering of sociale huisvesting.

Cameron wil de plannen doorvoeren als hij mei komend jaar wordt herkozen. Hij heeft voor de hervorming wel de instemming nodig van de andere EU-lidstaten; die moeten dan gezamenlijk de regels aanpassen. Volgens de Britse premier is versobering van het stelsel een "absolute voorwaarde" om lid van de EU te blijven.

Hij zinspeelde op een vertrek uit de EU als zijn oproep geen gehoor vindt. Volgens de BBC is het de sterkste toespeling op een Britse exit die Cameron ooit heeft gedaan.

Kinderbijslag

De Britse premier wil ook de kinderbijslag afschaffen voor migrantenkinderen die buiten het Verenigd Koninkrijk wonen. Verder wil hij migranten terugsturen als ze binnen een half jaar geen werk hebben gevonden.

Ook zouden er strengere voorwaarden moeten komen voor gezinshereniging; niet langer worden alle familieleden zonder meer toegelaten. En migranten die in Groot-Brittannië een misdrijf hebben gepleegd, worden sneller het land uitgezet.

Volgens Cameron is het wel een compliment voor zijn land dat zo veel EU-burgers naar Groot-Brittannië komen. Het verbaast hem niet: "We zijn de banenfabriek van de Europese Unie".

"Belangrijk"

"We verdienen het te worden gehoord en we moeten worden gehoord", zei premier Cameron. "Dit is iets wat belangrijk is voor het Britse volk en voor onze toekomst binnen de EU."

Tijdens de toespraak van Cameron in een bedrijfshal in de West Midlands gingen de alarmbellen op de achtergrond af. "Van de EU", zei de Britse premier lachend. Hij onderbrak even zijn toespraak.

Tot juni zijn dit jaar al 228.000 EU-burgers naar Groot-Brittannië gekomen. Dat is het hoogste aantal in jaren.

Verwacht wordt dat de woorden van premier Cameron kritiek uitlokken van andere EU-landen. Polen heeft al gezegd dat het de plannen van Cameron discriminerend vindt. In een eerste reactie laat de Europese Commissie weten dat de voorstellen van Groot-Brittannië rustig moeten worden besproken.

Sentimenten

Met de maatregelen wil Cameron waarschijnlijk inspelen op de anti-Europese sentimenten onder de Britten. In Groot-Brittannië haalt de anti-EU partij UKIP kiezers weg bij alle grote politieke partijen.

Alarm gaat af tijdens toespraak Cameron

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl