Rotterdam was in 2012 het decor van het EO-spektakel The Passion
NOS Nieuws

Opnieuw streep door 4 mei-plan van de EO

De netmanager van NPO 1 heeft een streep gehaald door een plan van de Evangelische Omroep en de Joodse Omroep om op 4 mei een theatervoorstelling op te voeren in Rotterdam. De voorstelling, die ook live op tv zou worden uitgezonden, gaat over twee Joodse families die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog schuilhielden in een Rotterdamse kerk.

Netmanager Marcel Peek vindt het voorstel van de EO voor een "tv-spektakel" niet passen bij het ingetogen karakter van de 4 meiherdenking. "Het is een bijzonder en betekenisvol verhaal. Het is zeker de moeite waard om verteld te worden, maar het is volgens ons niet de juiste vorm voor NPO 1 op 4 mei."

Centraal in het EO-voorstel stonden de belevenissen van twee Joodse families Kool en De Zoete. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hielden zij zich schuil achter het orgel van de Rotterdamse Breepleinkerk. Drie weken voor het einde deden de Duitsers daar een inval, maar ze ontdekten de schuilplaats niet.

Vorig jaar werden op de orgelzolder van de Breepleinkerk voorwerpen ontdekt, die van de onderduikers waren geweest.

Teleurstellend

De EO vindt het besluit "heel erg teleurstellend". De omroep zegt dat voor een vernieuwende vorm van theater was gekozen, waarbij op verschillende plaatsen in de stad een voorstelling zou worden gegeven.

Eerder keurde de netmanager al een EO-plan voor de opvoering van een Anne Frank-spektakel af. Dat zou op 4 mei in Amsterdam moeten worden opgevoerd.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei stelde ook toen dat herdenking van oorlogsslachtoffers met respect en ingetogenheid gepaard moet gaan.

Vorm

Of dat nu in het nieuwe plan het geval is, weet het Comité niet. De EO heeft een mooi verhaal te pakken, maar we weten niet of de vorm passend is bij 4 mei, zegt een woordvoerder.

Joodse organisaties in Rotterdam en burgemeester Aboutaleb waren enthousiast over de plannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl