Het bekladde huis in de Ebbingestraat RTV Drenthe

De gemeente Hoogeveen gaat volgende week in gesprek met bewoners van een Molukse wijk en woningcorporatie Domesta over de komst van een niet-Moluks gezin naar de wijk. Boze buurtbewoners hebben het huis waar het gezin zou komen te wonen beklad met de tekst "Molukse wijk, alleen Molukkers".

Domesta heeft met de Molukse bewonersvereniging de afspraak dat mensen van Molukse afkomst voorrang krijgen bij de toewijzing van een huis. De corporatie zegt dat voor de vrijgekomen woning geen belangstellenden waren. Daarom is het huis toegewezen aan een autochtoon gezin.

Molukse bewoners voelen zich gepasseerd en zeggen dat er wel degelijk geïnteresseerden waren. De bewonersvereniging zegt dat de emoties in de wijk hoog oplopen. "Wij hebben in een eerder gesprek gezegd dat zo'n actie kan gebeuren", zegt een woordvoerder.

'Moet Moluks blijven'

Locoburgemeester Hiemstra van Hoogeveen zegt dat hij de gevoelens van de Molukkers begrijpt. "Ons uitgangspunt is dat de wijk Moluks is en Moluks moet blijven", aldus Hiemstra.

Domesta betreurt de onrust en gaat voor het Nederlandse gezin op zoek naar een andere woning. Ook heeft de corporatie aangifte gedaan van vernieling.

STER reclame