Jules Deelder met zijn eigen ambtsketen Jeroen Wielaert / NOS

Burgemeester Jules Deelder wil meer eensgezindheid

tijd van publicatie
Geschreven door
Jeroen Wielaert
Verslaggever

Jules Deelder is 70 geworden en daarom mocht hij voor acht uur ook dagburgemeester van Rotterdam zijn. Even na vieren werd hij geïnstalleerd in de Rotterdamse raadszaal. 

Zijn inaugurele rede kwam recht uit zijn hart. Deelder begon met een oproep tot meer eensgezindheid onder alle Rotterdammers, van welke nationaliteit dan ook. "We zijn allemaal sterfelijk - hoewel, in mijn geval moet ik dat nog zien - maar dat is wat ons gelijkmaakt. Voor Rotterdammers geldt, en niks Turkse, of Marokkaanse, of Nederlandse: er is maar één wereld en die is van ons allemaal."

Nachtburgemeester

Deelder staat al heel lang bekend als Nachtburgemeester van Rotterdam. De formele burgemeester Ahmed Aboutaleb ging in zijn eigen lofrede terug naar de oorsprong van die betiteling. Hij kwam niet van een schrijver of een dichter. Het was een lokale fietsenmaker die hem bedacht, toen hij Deelder zag langskomen in één van zijn donkere kostuums.

Hij vertolkt de directheid van de Rotterdammers.

Burgemeester Aboutaleb

Aboutaleb benadrukte het belang dat de dichter/schrijver/promotor al tientallen jaren heeft als belangeloos promotor van zijn geliefde gemeente. En dat in de taal van Rotterdam. Aboutaleb observeerde: "Hij vertolkt de directheid van de Rotterdammers en Rotterdam. Geschuurd en geschaafd, tot de essentie is bereikt, tot op het bot."

Op z'n beloop laten

Als burgemeester met een superkorte ambtsperiode nam Deelder zelf ruim de tijd om zijn lof en zijn zorgen over zijn stad te spuien. Hij deed dat in zijn eigen jargon, zonder enige politieke terughoudendheid. Tegen de multiculturele splijtzwam en de schaalvergroting tot een Nederlandse mega-stad met Amsterdam en Rotterdam als wijken. Voor het vrijlaten van de openingstijden in de horeca en het opheffen van de regelgeving voor welke drugs dan ook.

Er kwam een Deelder-motie onder het motto: 'Wat maakt 't uit joh'. Het college werd verzocht om "de dingen een beetje meer, weet je wel, op zijn beloop te laten". Hij werd unaniem aangenomen. Deelder na de raadszitting: "Er gaat in Rotterdam veel goed ondanks de raad, niet dankzij."

Het was inspirerend voor collega Aboutaleb: "Ik probeer af en toe ook onafhankelijk te zijn. Maar zoals Deelder het doet is superieur. Laat maar waaien weet-je-wel? In de zomer, als wij op vakantie zijn, gaat het ook allemaal door. Het is belangrijk dat een politicus ook zijn rol kent, namelijk in het beperken."

STER reclame