Bevingschade aan een woning in Leermens
NOS Nieuws

Megaclaim tegen NAM voor waardedaling 100.000 huizen

Bij elkaar 700 particuliere huiseigenaren en twaalf woningcorporaties in Groningen willen dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) de waardevermindering van hun huizen vergoedt. Het gaat om 100.000 huizen die minder waard zijn geworden door de aardbevingen als gevolg van de gaswinning.

Ze willen dat de schadevergoeding onmiddellijk wordt uitgekeerd en niet pas als ze hun huis met verlies verkopen, zoals minister Kamp wil. De huiseigenaren hebben zich aangesloten bij de Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG), die een jaar geleden de zaak tegen de NAM begon.

Komend voorjaar

Eerst liepen er twee zaken tegen de NAM, een van particuliere huiseigenaren en een van woningcorporaties. De rechtbank besloot onlangs om die twee zaken samen te voegen.

De advocaat van WAG verwacht dat de zaak komend voorjaar voor de rechter komt.

Eind oktober bood de NAM de eerste 24 Groningers die hun huis door de aardbevingen met verlies hebben verkocht, financiële compensatie aan. Ze kregen een vergoeding van 1 tot 5 procent van de verkoopprijs. WAG noemt de vergoeding van de NAM "onvoorstelbaar laag en slechts een fractie van de waardedaling".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl