De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu sprak gisteravond met minister Koenders AFP

Partijen in de Tweede Kamer willen dat Turkije extra stappen zet om de kou uit de lucht te halen na de kritiek die de Turkse overheid gisteren op Nederland uitte. "Het zou goed zijn als bekendgemaakt wordt dat deze verklaring niet de bedoeling was", zegt fractievoorzitter Van Ojik van GroenLinks.

Op de website stond dat de Nederlandse integratie-aanpak agressief en racistisch is tegenover de Turkse gemeenschap. Gisteravond sprak minister Koenders van Buitenlandse Zaken met zijn Turkse ambtgenoot Cavusoglu. In dat gesprek heeft Cavusoglu volgens Koenders afstand genomen van een deel van de kritiek.

"Er is sprake van een dubbele boodschap"

Desondanks is het kwaad al geschied, zegt Van Ojik. "Ik sluit niet helemaal uit dat er met een dubbele boodschap wordt gewerkt. Op diplomatiek gebied zeggen ze: we bedoelen het allemaal niet zo. Maar via de website wordt bewust het beeld geschetst dat de Turkse gemeenschap in Nederland in gevaar is. En dat lijkt me heel erg overdreven."

VVD-Kamerlid Ten Broeke wil ook het bewijs zien dat de Turkse regering de kritiek heeft afgezwakt. "We moeten even afwachten of ze het op hun website hebben gerectificeerd. Als die plaatsmaakt voor wat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken heeft gezegd tegen Koenders, dan is dat een blijk van enige terugtrekkende beweging, en dat is wel nodig."

"Wij bemoeien ons ook met andere landen, maar het gaat om de manier waarop"

De Turkse kritiek kwam naar aanleiding van twee onderzoeken. Uit een van die onderzoeken kwam naar voren dat 87 procent van de Turks-Nederlandse jongeren het goed vindt dat jihadistische groeperingen strijden voor verandering in de Arabische regio. Er zou ook veel steun zijn voor de terreurgroep Islamitische Staat.

Ook een ander onderzoek dat minister Asscher laat doen naar een aantal Turkse organisaties is slecht gevallen bij de Turken. Asscher wil weten of de organisaties de integratie van Turkse Nederlanders niet in de weg zitten. 

STER reclame