NOS Nieuws

Onenigheid over asielzoekers Rijs

De gemeente De Friese Meren en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kunnen het niet eens worden over het aantal vluchtelingen dat naar het dorpje Rijs moet komen. Dat bleek gisteren tijdens een raadscommissievergadering.

In het dorp wonen ongeveer 160 mensen. Het COA wil er maximaal 400 vluchtelingen opvangen, maar volgens wethouder Durk Durksz zijn dat er te veel. Het maximum van de gemeente is 250. Er zijn simpelweg te weinig voorzieningen voor meer mensen, zegt Durksz.

De onenigheid is ook de reden voor het afblazen van een informatiebijeenkomst voor inwoners. Die hoopten maandagavond te horen hoeveel vluchtelingen er zouden komen, maar ze kregen geen informatie. De gemeente liet alleen weten dat er sprake was van "nieuwe inzichten".

Bewoners Rijs krijgen nauwelijks iets te horen over asielzoekers

Volgens wethouder Durksz was er geen tijd meer om de bijeenkomst te schrappen. Hij betreurt de gang van zaken, zegt hij.

Het COA laat in een reactie aan de NOS weten dat er maandag een "verschil van inzicht was". Een woordvoerder zegt dat er verder wordt gesproken met het gemeentebestuur en raadsleden. "Inwoners worden op een later tijdstip betrokken, als er een volledig akkoord is over aantallen", zegt hij.

Oranje

Ook in het Drentse dorpje Oranje zijn inwoners bezorgd over het aantal asielzoekers. Met het COA is afgesproken dat er maximaal 1400 vluchtelingen komen, maar volgens de burgemeester worden het er niet meer dan 1000.

Oranje telt zo'n 150 inwoners. Op een vakantiepark in het dorp zitten nu ongeveer 400 asielzoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl