Olieministers uit Midden-Oosten, v.l.n.r. Qatar, Bahrein, Saudi-Arabië, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten.
NOS Nieuws

Lage olieprijs kost OPEC miljarden

De olieprijs is de afgelopen vier jaar naar een historisch dieptepunt gezakt. Dat is gunstig voor autorijders omdat zij nu steeds minder betalen aan de pomp en voor het bedrijfsleven omdat de energierekening lager uitvalt. Maar de olieproducerende landen hebben andere belangen. Hun begroting valt of staat met de olie-inkomsten.

Morgen komt het kartel van de olieproducerende landen, OPEC, in Wenen bijeen om te kijken wat ze kunnen doen aan de lage olieprijs. Maar de landen zijn wat betreft de aanpak van het probleem hopeloos verdeeld. Dat komt doordat de economie van een aantal OPEC-landen drijft op olie. De lage olieprijs kost hun miljarden dollars aan inkomsten.

Bij een te lage olieprijs verliezen de olieproducerende landen inkomsten, maar als de prijs te hoog is kiezen afnemers liever voor alternatieven (bijvoorbeeld gas of windenergie). En dat willen de olielanden niet omdat ze dan hun marktpositie én hun belangrijkste bron van inkomsten kwijtraken.

2,3 miljard per jaar

Een vat ruwe Brent-olie kost momenteel minder dan 80 dollar per vat en dat is de laagste prijs in ruim vier jaar. Voor een land als Venezuela is dat veel te weinig. Economen van Deutsche Bank berekenden dat het land een olieprijs van ten minste 97,39 euro per vat nodig heeft om de economie draaiende te houden.

De begroting van Nigeria is pas kloppend bij een olieprijs van 95,78 euro. Rusland vaart wel bij ruim 82 euro per vat. Iedere dollar die de olieprijs lager is, kost Poetin 2,3 miljard dollar op zijn begroting.

Om de oliemarkt enigszins te kunnen beïnvloeden hebben twaalf olieproducerende landen zich verenigd in de OPEC. Deze landen zijn goed voor 40 procent van alle olie die nu op de markt is. De OPEC-landen spreken elk halfjaar af hoeveel olie ze produceren om zo de prijs te sturen.

Organization of the Petroleum Exporting Countries

Lid OPEC Sinds
Iran1960
Irak1960
Koeweit1960
Saudi-Arabië 1960
Venezuela1960
Qatar1961
Libië1962
Verenigde Arabische Emiraten1967
Algerije1969
Nigeria1971
Ecuador1973
Angola2007

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl