NOS Nieuws

Kabinet: bemoeienis Turkije ongepast

Als het waar is dat Turkije Nederland heeft beticht van racisme "dan is dat onjuist, ongeïnformeerd en ook ongepast", vindt minister Asscher. Hij reageert op een verklaring die vandaag op de website van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken verscheen.

Asscher zegt dat hij de tekst nog niet heeft gezien, maar vindt dat Turkije zich niet moet bemoeien "met wat in een democratisch debat door een democratisch gekozen regering gebeurt".

Hij zegt opmerkingen over racisme ook niet te kunnen plaatsen. "De kern van mijn integratiebeleid is om iedereen in dit land te laten meedoen en erbij te laten horen. Dan past het niet als anderen zich daarmee bemoeien."

Lange tenen

Ook minister Koenders van Buitenlandse Zaken wil nog nagaan wat er precies is gezegd. Hij wil alvast wel kwijt "dat het niet aan de Turkse regering is om zich met het gedrag van de Turkse mensen in Nederland te bemoeien. Dat is echt iets wat hier in het democratische debat gebeurt."

Koenders zal contact opnemen met de Turkse regering en als de uitspraken inderdaad zijn gedaan "dan ligt er werk".

VVD-Kamerlid Ten Broeke vindt dat de Turkse aantijging de lange arm en de lange tenen van Ankara toont. "Zelfreflectie Turken ver te zoeken. Koenders moet opheldering vragen", twittert hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl