NOS Nieuws

Vader mogelijke terrorist uit Maastricht wanhopig

"Hij belde op en zei: ik ben in Syrië", zegt de vader tegen L1.

De vader van een Maastrichtse jihadganger weet nog steeds niet of het zijn zoon was die in Irak een zelfmoordaanslag heeft gepleegd. In een gesprek met de Limburgse zender L1 dat vanavond wordt uitgezonden, zegt de man dat hij al twee weken in onzekerheid zit.

Op 12 november blies een terrorist zichzelf op bij de ingang van een politiebureau in Bagdad. Er vielen vijf doden en tientallen gewonden. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) bevestigde dat de aanslag vrijwel zeker door een Nederlandse jihadist is gepleegd. Over zijn identiteit zegt de NCTV niets.

Na de aanslag ging de naam van de 19-jarige Sultan uit Maastricht rond op internet. Hij zou de dader zijn. Maar zijn vader heeft van niemand een bevestiging gehad, zegt hij tegen L1. Hij is de wanhoop nabij.

Ik zou hem nooit, nooit hebben laten gaan.

Abdessamad, vader van de vermeende zelfmoordterrorist

Van student tot terrorist

Journalisten van L1 zochten Abdessamad op in zijn appartement in Maastricht. Hij zegt dat hij niets heeft gehoord van de Nederlandse overheid en zelf naar nieuws zoekt.

Met het interview wil hij zijn familie bevrijden van het stigma van terrorisme. Ook wil hij laten zien hoe klein de stap is van gewone Maastrichtse jongen tot jihadganger.

Sultan studeerde toerisme, zegt zijn vader. Maar hij werd van school gestuurd en stortte zich vervolgens op de islam. Zijn vader ontdekte dat hij naar Syrië was gegaan toen hij een afscheidsbriefje vond onder het slaapmatje van zijn zoon.

Raqqa

Sultan liet zijn vader via een telefoontje weten dat hij in Raqqa zat, de Syrische stad die door Islamitische Staat is uitgeroepen tot hoofdstad van het kalifaat. Om de paar dagen had hij contact met zijn vader, maar na 12 november, de de dag van de aanslag bleef het stil. "Ik denk dat hij in de hemel zit", zegt Abdessamad.

Hij zou graag zekerheid krijgen: "We willen de zaak afsluiten, ik wil bewijs van mijn zoon, een klein haartje ofzo, maar het schijnt dat God dat allemaal heeft."

De radicalisering van Sultan kwam als een verrassing voor zijn vader. "Ik zou hem nooit, nooit hebben laten gaan", zegt Abdessamad. "Als ik het had geweten, had ik met hem gesproken, de politie ingeschakeld, de kinderbescherming, hem geslagen", zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl