ANP
NOS Nieuws

Nog geen besluit megamoskee Gouda

Het stadsbestuur van Gouda stelt het besluit over de komst van een megamoskee uit. Omwonenden hebben problemen met een groot islamitisch gebedshuis en vrezen overlast.

De moskee zou in de leegstaande Prins Willem-Alexanderkazerne moeten komen. De gemeente wil daar ook een kinderdagverblijf en een school huisvesten. Op 2 december zou het College een definitief besluit nemen, maar dat is een half jaar uitgesteld.

Parkeerproblemen

Wethouder Tetteroo van Sociale Zaken en Wonen (PvdA) wil eerst antwoord hebben op vragen van bewoners. Die zijn bijvoorbeeld bang dat er straks te weinig parkeerplekken zijn en vrezen voor een waardedaling van hun woning.

"Hun vragen moeten beantwoord worden voor we verder gaan. Niemand heeft wat aan een gehaast proces", zegt Tetteroo.

Er is niet meer genoeg ruimte in de huidige, gedateerde moskeeën.

Rogier Tetteroo, wethouder

De huidige drie moskeeën in Gouda zijn volgens de wethouder gedateerd en hebben niet genoeg ruimte voor het vrijdagmiddaggebed. "Dat moet nu vaak op straat plaatsvinden. Dat is geen fraai gezicht", zegt hij.

De moskee in de PWA-kazerne heeft volgens sommige media plek voor maximaal 4500 moslims. "Dat getal heeft ooit op een website gestaan. Maar dat is niet het getal waarmee we werken", zegt de wethouder. "We mikken op 1500 gelovigen."

Kantelpunt

In de Tweede Kamer stelden leden van het CDA deze maand vragen over de komst van nieuwe moskeeën aan de ministers Opstelten (Veiligheid) en Dijsselbloem (Financiën). De Kamerleden willen weten of zij de zorgen delen van terreurbestrijders dat nieuwbouw van moskeeën "vaak een kantelpunt is, waarbij salafistische groeperingen hun slag slaan".

Volgens de wethouder zijn deze zorgen geen reden om het besluit uit te stellen. "Via onze burgemeester blijven wij de vinger aan de pols houden bij de radicalisering van jongeren. Radicalisering gebeurt meestal via internet. Moskeeën kunnen juist een andere beweging teweegbrengen", zegt Tetteroo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl