SP-Kamerlid Karabulut: minister Asscher moet met de Turkse ambassadeur praten ANP

Minister Asscher moet harder optreden tegen de invloed vanuit Turkije en de Turkse overheid op Turkse Nederlanders, vinden SP en CDA. 

"De SP maakt zich zorgen om de lange arm vanuit Ankara, en vindt het hoog tijd dat minister Asscher dit gaat bespreken met de Turkse ambassadeur", zegt SP-Kamerlid Karabulut. "Wat doen ze hier? Waarom? En met wie? Ik wil dat allemaal weten, en ik hoop de minister ook." 

De partij van Asscher voelt daar weinig voor. PvdA-Kamerlid Vermeij: "Ik ga er niet over om nu te vragen aan de minister of hij welke ambassadeur dan ook op het matje wil roepen."

Conflict

Het CDA vindt ook dat minister Asscher meer moet doen aan de invloed van "mensen met slechte motieven". CDA-Kamerlid Heerma denkt dat minister Asscher zijn toon heeft gematigd na het conflict in de PvdA-fractie met de Kamerleden van Turkse afkomst Kuzu en Öztürk. Zij vormen inmiddels een eigen fractie. 

"Goede gesprekken voeren met Turkse groeperingen lijkt de nieuwe lijn", zegt Heerma bij BNR Nieuwsradio. Het conflict met Kuzu en Öztürk draaide mede om het plan van minister Asscher om vier Turkse organisaties in Nederland te gaan "monitoren". De twee Kamerleden waren het daar niet mee eens.

Het onderwerp is aan de orde bij het debat over de begroting van het ministerie van minister Asscher. Vandaag komen nog de andere Kamerleden aan het woord, morgen reageert de minister. Het debat is live te volgen via NPO Politiek.

SP: zorgen om lange arm vanuit Ankara

STER reclame