NOS Sport

Experiment Federer en Hewitt met tennisregels

  • AFP
    Roger Federer en Lleyton Hewitt tijdens een training dit jaar op de Australian Open

Roger Federer en Lleyton Hewitt spelen op 12 januari een demonstratiewedstrijd met aangepaste tennisregels. Het experiment is een initiatief van de Australische tennisbond en vindt plaats in Sydney.

Het nieuwe format bevat vier veranderingen ten opzichte van de traditionele regels, te weten: doorspelen bij een netservice, een beslissend punt bij 40-40, een set tot vier games en bij 3-3 een tiebreak tot 5 punten.

"Dit format zal de sport veranderen. Tijd is kostbaar in onze hedendaagse maatschappij", licht Tennis Australia-voorzitter Craig Tiley toe. "Voor spelers met een actieve levensstijl, op elk niveau, zal dit veel tijdwinst opleveren."

Dit format zal de sport veranderen. Tijd is kostbaar in onze hedendaagse maatschappij.

Tennis Australia-voorzitter Craig Tiley

'Een beslissend punt bij 40-40' en een matchtiebreak als derde set (tiebreak tot de 10 punten) wordt sinds 2008 op het hoogste niveau toegepast in het dubbelspel, om de snelheid van het tennisspel te bevorderen.

Het 'doorspelen bij een netservice' is de afgelopen jaren op lagere niveaus getest, maar de meningen hierover zijn nog steeds verdeeld.

Ook Nadal experimenteert

Twee dagen na Federer en Hewitt neemt ook Rafael Nadal de proef op de som. De Spanjaard doet dit op 14 januari tijdens het evenement 'Nadal and Friends' in Melbourne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl