EPA
NOS Nieuws

Juncker: Europa blijft nu achter

  • Marten Wiegman

    Redacteur internationale economie

  • Marten Wiegman

    Redacteur internationale economie

De komende drie jaar zijn forse investeringen nodig om de Europese economie een impuls te geven. Die moeten de economische groei en de werkgelegenheid stimuleren, want Europa blijft achter vergeleken met de Verenigde Staten en Azië.

Dat is de boodschap van Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de nieuwe Europese Commissie. In het Europees Parlement in Straatsburg onthulde hij de contouren van zijn plan waar al weken over werd gespeculeerd. Details van zijn plan lekten eerder al uit.

Om de achterstand in te lopen, denkt Juncker vooral aan meer economische prioriteiten bij de bestedingen van het bestaande Europese geld. Ook verwacht hij extra inspanningen van de lidstaten en pleit hij voor een nieuw fonds.

"Te weinig vertrouwen"

"Investeerders hebben door de crisis te weinig vertrouwen in Europa. Daar moeten we wat aan doen", zegt Juncker. Het nieuwe fonds moet via de Europese Investeringsbank gestalte krijgen en moet leiden tot nieuwe investeringen in de energie- en transportsector, tot meer en betere ict.

Bij elkaar opgeteld zou het investeringsplan een omvang van zo’n 300 miljard euro moeten krijgen.

Is er wel voldoende vertrouwen in Europa?
Juncker wil dat Europa weer meedoet in de wereld

Tijdpad

Het plan zal door de regeringsleiders worden besproken op de Eurotop in december en in het Europees Parlement. Juncker hoopt dat in juni alle besluiten zijn genomen zodat de investeringen ook daadwerkelijk van start kunnen gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl