NOS Nieuws

Woede Ferguson door heel Amerika

 • AFP
  Demonstranten trokken naar de National Portrait Gallery in Washington DC
 • AFP
  Een demonstrant in New York verbrandt de Amerikaanse vlag
 • AFP
  Een demonstrant in New York
 • AFP
  Demonstranten marcheren over de Manhattan Bridge in New York
 • AFP
  Demonstranten voor de National Portrait Gallery in Washington DC
 • AFP
  Demonstranten in Washington DC
 • AFP
  Demonstranten trokken naar de National Portrait Gallery in Washington DC
 • EPA
  Ook in Boston gingen mensen de straat op

Bruggen, tunnels en belangrijke wegen zijn vannacht geblokkeerd door demonstranten in verschillende Amerikaanse steden. Niet alleen in Ferguson, de zwarte buitenwijk van St Louis, gingen mensen de straat op om te protesteren. Duizenden kilometers verderop wordt massaal geprotesteerd tegen de beslissing om een blanke agent die een ongewapende, zwarte jongen doodschoot, niet te vervolgen.

In Denver, Atlanta en Seattle werden demonstranten gearresteerd. De grootste onrust was in Oakland. Mensen gooiden daar de ruiten van winkels in en op verschillende plekken in de stad brandden protestvuren.

In Boston, Chicago en Albuquerque waren de protesten vreedzamer. Net als in New York, waar de politie besloot de steeds groter wordende groep demonstranten "ademruimte" te geven. Voor de tweede avond op rij liepen duizenden New Yorkers in een optocht door Manhattan.

Er klonken leuzen als "Geen gerechtigheid, geen vrede" en "Stop racistische politieterreur". Ook hier werd op verschillende plekken in de stad het verkeer verstoord.

In Ferguson zelf was de sfeer grimmig, zegt NOS-correspondent Arjen van der Horst, die getuige was van een kat-en-muisspel tussen de demonstranten en de politie. Hij constateert dat de protesten "om veel meer gaan dan de dood van een zwarte tiener".

"Weg met racistische agenten"
Opnieuw demonstraties na vrijspraak agent

Vandaag zijn er ook grote protestmarsen in onder meer Washington, New Orleans en Oakland, allemaal steden met veel zwarte inwoners. Er komen naar verwachting tienduizenden mensen op af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl