NOS Nieuws

'De sfeer is nog altijd grimmig'

 • AFP
  Een demonstrant in Ferguson
 • AFP
  Een agent in Ferguson
 • AFP
  De politie arresteert een demonstrant
 • AFP
  Een demonstrant in Ferguson
 • EPA
  Een demonstrant vernielt een autoruit
 • EPA
  Een agent probeert een brandende politieauto te blussen
 • AFP
  Een demonstrant in Ferguson

Voor de tweede nacht op rij is het onrustig in Ferguson. Een demonstratie in de buurt van het politiebureau van de stad liep opnieuw uit op brandstichting en geweld. 44 mensen zijn gearresteerd.

"Er werd voor mijn ogen een winkel gesloopt", zegt correspondent Arjen van der Horst. "De ruiten werden ingegooid en ik zag ook een kleine explosie, misschien vuurwerk. Het lijkt een poging om brand te stichten. Nu trekt de groep verder naar het volgende gebouw."

De betogers hebben het ook voorzien op de politie. Agenten worden uitgescholden en geregeld bekogeld met flessen, stokken en stenen. "Het is een kat-en-muisspel met de politie."

De politie heeft een samenscholingsverbod ingesteld en agenten voeren soms charges uit. "Ferguson is overspoeld met Nationale Garde. Gisteren waren er al 700 en vandaag zijn daar 2200 gardisten bijgekomen. Overal zie je ze op straat."

Toch wordt niet al het geweld gestopt. Van der Horst: "De winkel werd gesloopt terwijl honderd meter verderop de politie toekijkt en niets doet. Al die agenten is blijkbaar niet voldoende het geweld te stoppen."

Uitgejouwd

Van der Horst zelf wordt ook aangesproken, door demonstranten én agenten. Een vrouw vroeg op luide toon waar hij vandaan komt. "Je komt naar mijn stad, dan wil ik weten waar je vandaan komt!"

Een agent reageert korte tijd later fel, midden in een livegesprek van Van der Horst. "Dit heeft niks meer te maken met vreedzaam protest, dit geweld en deze vernielingen zijn een misdaad." Hij wordt meteen uitgejouwd door de betogers.

'Politie kondigt samenscholingsverbod af'

Het gaat om veel meer dan de dood van een zwarte tiener.

Arjen van der Horst in Ferguson

Elders in het land zijn de betogingen groter. Gisteren waren er spontane demonstraties in plaatsen als New York en Los Angeles, vandaag zijn er ook grote protestmarsen in onder meer Washington, New Orleans en Oakland, allemaal steden met veel zwarte inwoners.

Er komen tienduizenden mensen op de betogingen af. Allemaal zijn ze boos dat de agent die de 18-jarige Michael Brown doodschoot vrijuit gaat. "Maar het gaat om veel meer dan de dood van die zwarte tiener", zegt Van der Horst. "Het gaat om de moeizame verhoudingen tussen de zwarte gemeenschap en de overwegend blanke politie."

Volgens Van der Horst balen veel vreedzame betogers van het geweld in Ferguson. "Alle aandacht gaat naar de plunderingen en brandstichting. Dat ondermijnt hun boodschap."

Gespannen

Ook president Obama, de eerste zwarte president van het land, moet toegeven dat de demonstranten valide punten hebben. "Hij zei dat er de afgelopen decennia al veel verbeterd is op het gebied van rassenverhoudingen, maar hij zegt ook dat de zwarte gemeenschap soms op een manier wordt behandeld die niet juist is. Zo probeert hij tegemoet te komen aan de demonstranten."

De verzoenende woorden van Obama lijken maar weinig indruk te maken op de betogers. Van der Horst: "Het lijkt vannacht weer uit de hand te gaan lopen."

"Weg met racistische agenten"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl