Koningin Máxima heeft een toespraak gehouden op de Nationale School voor Ontwikkeling in Peking. Ze pleitte ervoor om banken en financiële instellingen toegankelijker te maken voor mensen met een kleine beurs. Na afloop beantwoordde de koningin vragen van studenten.

Máxima is vijf dagen op bezoek in China in haar hoedanigheid als pleitbezorger van de Verenigde Naties om banken toegankelijk te maken voor iedereeen. In China blijft het lastig om grote banken te interesseren voor kleinere projecten. China heeft de koningin als VN-expert uitgenodigd om over haar ervaringen te vertellen.

Koningin Máxima leert Chinese studenten over microkrediet

In haar speech wees koningin Máxima erop dat bijna de helft van de Chinese bevolking op het platteland woont, maar slechts 6 procent van de uitstaande leningen vertegenwoordigt. Met een lening kan de plattelandsbevolking bijvoorbeeld schapen kopen of een eigen bedrijf beginnen.

Mobiel bankieren, dat op grote schaal ook in China zijn intrede heeft gedaan, biedt volgens Máxima op termijn enorme mogelijkheden voor het platteland. Mensen zouden dan via hun mobiele telefoon toegang krijgen tot banken.

De koningin bezocht vandaag het Chinese platteland om te zien hoe het nu gesteld is met de toegang tot financiering. Máxima was bij een tomatenteler, een schapenfokker en een groentewinkel.

STER reclame