Zeid Ra'ad Al Hussein ANP

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Zeid Ra’ad Al Hussein, maakt zich zorgen over het volgens hem disproportionele aantal jonge, zwarte Amerikanen dat om het leven komt bij confrontaties met de politie. Hij zei dat in Genève naar aanleiding van de gewelddadige protesten  in de Amerikaanse stad Ferguson. 

In Ferguson braken vannacht rellen uit nadat een jury bepaalde dat een blanke agent die een zwarte, ongewapende tiener had doodgeschoten, niet wordt vervolgd. Tientallen mensen werden opgepakt.

Racisme

Zeid Ra’ad Al Hussein vindt dat de Verenigde Staten moeten onderzoeken of en hoe racisme het werk van politie en justitie beïnvloedt. "Ik ben ook erg ongerust over het relatief hoge aantal zwarte Amerikanen in de gevangenissen en in dodencellen in de Verenigde Staten," zei Zeid. Hij wil dat het diepe wantrouwen dat sommige bevolkingsgroepen hebben tegen de Amerikaanse justitie, wordt weggenomen. 

Zeid zegt geen oordeel te kunnen geven over het besluit van de jury in Ferguson, omdat hij "niet alle details kent".

Volgens de Amerikaanse website Motherjones.com zijn er sinds 2004 minstens veertien mensen gedood door politiekogels in de provincie St. Louis, waarin Ferguson ligt. Sommige agenten werden berecht. Geen van hen kreeg straf.

STER reclame