Kolenmijn in Colombia Wikimedia Commons

Vredesorganisatie PAX (voorheen IKV Pax Christi) is de toegang geweigerd bij een kolenmijn in Colombia. PAX zou samen met minister Ploumen van Buitenlandse Handel een bezoek brengen aan een mijn van het Amerikaanse bedrijf Drummond in de Colombiaanse regio Cesar. 

De vredesorganisatie zou met de minister meegaan naar de mijn, maar mocht niet naar binnen. Volgens bronnen binnen het bedrijf was dat een persoonlijke beslissing van topman Gary Drummond. Hij zou diep beledigd zijn door de suggestie in een rapport van PAX dat het bedrijf betrokken is geweest bij moordpartijen.

Spanning

Gisteravond is over de weigering van PAX onderhandeld met de Nederlandse delegatie. De zaak liep zo hoog op dat minister Ploumen zelfs heeft overwogen om het hele bezoek af te zeggen.

Uiteindelijk besloot ze de zaak niet op de spits te drijven en het bezoek toch te laten doorgaan. Vooral de vijf Nederlandse energiebedrijven in het gevolg van Ploumen stuurden aan op een dialoog met Drummond, waarbij ook de kwestie van genoegdoening voor de slachtoffers van grove mensenrechtenschendingen aan de orde zal komen.

Geweld  

Een belangrijk deel van de kolen voor Nederlandse energiecentrales komt uit de regio Cesar. Dat gebied is berucht vanwege geweld tegen vakbondsmensen en omwonenden. 

Volgens mensenrechtenorganisaties is het Amerikaanse mijnbedrijf Drummond direct verantwoordelijk voor dit soort geweld. PAX steunde niet zo lang geleden een oproep tot een boycot van zogenoemde 'bloedkolen' uit Colombia. 

Nieuwsuur zond vanavond een reportage uit over het bezoek van Ploumen en de Colombiaanse 'bloedkolen'.

Drummond: beschuldigingen PAX uit de lucht gegrepen

STER reclame