Kemkers volgde FC Groningen ook in zijn tijd als schaatscoach
NOS Voetbal

Kemkers: kies voor Groningen en gezin

Van Thialf in Heerenveen naar de Euroborg in Groningen. Twaalf jaar was Gerard Kemkers met groot succes de schaatscoach van onder anderen Ireen Wüst en Sven Kramer. Per 1 december is Kemkers in dienst van FC Groningen in zijn geboortestad.

De 47-jarige oud-coach van TVM had talloze aanbiedingen uit het buitenland op zak. In Noorwegen, Duitsland en Zuid-Korea waren ze geïnteresseerd in de diensten van de succescoach. Maar Kemkers koos voor zijn privéleven: "Langzaam maar zeker ging ik de waarde inzien van de regio, en dat als ik zou vertrekken, ik een totaal ander leven zou krijgen met mijn gezin. Dat wilde ik niet."

Geen opstelling maken

Bij FC Groningen wordt Kemkers de manager van een nog te realiseren topsportzorgcentrum. "Ik heb net een huis gebouwd. Nu ga ik hetzelfde doen bij een voetbalclub", zegt Kemkers met gevoel voor beeldspraak. De oud-schaatscoach moet het nieuwe trainingscomplex van de club vormgeven. "Denk aan kleedruimtes, fitness, wetenschap en medische verzorging. Dat moet allemaal onder één dak gebracht worden", aldus de Groninger.

"Als schaatscoach volgde ik ook altijd de verrichtingen van FC Groningen", zegt Kemkers, die zich bij de 'Trots van het Hoge Noorden' niet zal bemoeien met de opstelling. "Ik wil niet zeggen dat ik geen verstand van voetbal heb, maar ik heb zéker verstand van het opleiden van sporters. Pure voetbalkennis heeft de club genoeg."

Nijland gelukkig met Kemkers

Algemeen directeur Hans Nijland is in zijn nopjes met de komst de succescoach. "Wij willen op het gebied van opleiden, begeleiden en ontwikkeling tot de top van Nederland gaan behoren. Het is een volgende stap, die wij als club willen maken en wij zijn ervan overtuigd dat Kemkers met zijn specifieke kwaliteiten en kennis ons daarbij zeer goed kan helpen."

Kemkers was toe aan nieuwe omgeving

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl