Medewerkers van De Sionsberg komen naar de personeelsbijeenkomst René Koster / Omrop Fryslân

Zorggroep Pasana, eigenaar van ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum, heeft een schuld van 40 miljoen euro. Dat is bekendgemaakt op een personeelsbijeenkomst, meldt Omrop Fryslân. Een faillissement lijkt daarmee onafwendbaar. 

Het ziekenhuis neemt sinds gistermiddag geen nieuwe patiënten meer op, omdat de kwaliteit van de zorg niet zou kunnen worden gegarandeerd. De specialisten van het ziekenhuis waren onaangenaam verrast, zei een woordvoerder in de Leeuwarder Courant. Alle geplande operaties komen te vervallen en de Acute Diagnose en Observatie-afdeling is dicht.

Pasana wil nu niet op de berichtgeving reageren. Morgenochtend is er een persconferentie. 

Ontslag

Pasana heeft al langere tijd financiële problemen. Vorig jaar werd duidelijk dat eenderde van het personeel van De Sionsberg zou worden ontslagen. 

De zorggroep heeft inmiddels contact met het UWV. Op de personeelsbijeenkomst werd duidelijk dat er mogelijk een doorstart komt voor de ouderenzorg, maar voor het ziekenhuis zit dat er waarschijnlijk niet in.

Vrijdag heeft de bank beslag gelegd op een van de rekeningen van Pasana. Daardoor kunnen de salarissen van november niet worden uitbetaald.

Mail

Het personeel is gisteren via een mededeling op het intranet en een mail geïnformeerd over de opnamestop. Ook huisartsen en ambulancediensten hebben een mail gekregen. Zij moeten patiënten vanaf vandaag bij andere ziekenhuizen onderbrengen.

Wie het ziekenhuis belt voor een afspraak wordt doorverwezen naar ziekenhuizen in Leeuwarden en Drachten.

STER reclame