ANP
NOS Nieuws

1 op de 3 banen bij banken weg

Bij de vier grote Nederlandse banken zijn in zes jaar tijd 25.000 vaste banen verdwenen. Dat is een kwart van het totale aantal banen bij de banken voor de financiële crisis in 2008. Toen verdienden er meer dan 100.000 mensen hun brood bij de Rabobank, ING Bank, ABN Amro Bank (inclusief Fortis Bank) en SNS Bank.

Een reeks reorganisaties heeft het personeelsbestand bij de vier banken uitgedund. Als alle lopende reorganisaties met de bijbehorende ontslagen achter de rug zijn in 2016, zijn er nog maar 63.500 fulltime banen bij de vier banken. Dat is eenderde minder dan voor de crisis.

Digitalisering

De aantallen zijn exclusief het extern en ingehuurd personeel. Voor de hele financiële sector, inclusief de andere banken, financiële adviseurs, verzekeraars, zakenbanken, vermogensbeheerders en pensioenfondsen, liggen de aantallen nog veel hoger.

Deze zomer voorspelde het UWV in een rapport over de werkgelegenheid in de financiële sector dat de komende jaren nog eens 15.000 banen verdwijnen. Naast de weerslag van de financiële crisis, de economische recessie en de opgelegde afslanking, zijn de digitalisering en het oprukkende internetbankieren de belangrijkste redenen voor de afnemende werkgelegenheid.

Inhuren

ING Bank maakte vandaag bekend dat de komende drie jaar 2775 banen verdwijnen, waarvan 1700 bij het vaste personeel en 1075 arbeidsplaatsen onder ingehuurd personeel. Omdat sommige fulltime-functies ook door meer dan één werknemer worden ingevuld gaat het uiteindelijk om meer dan 3000 werknemers die hun baan verliezen.

Twee weken geleden maakte ABN Amro bekend tot duizend banen te schrappen en honderd filialen te sluiten, omdat mensen bankzaken meer online afhandelen en minder naar een filiaal gaan. Bij de gewone banken van ABN Amro verdwijnt met deze reorganisatie 1 op de 7 banen.

Ook de Rabobank is aan het reorganiseren. Tot 2016 verdwijnen er 9260 banen, waarvan 8000 bij de lokale Rabobanken. Dat is bijna een kwart van het totaal aantal banen van de Rabobank in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl