NOS Nieuws

Paus: accepteer immigranten, creëer banen

  • AFP
    Paus Franciscus spreekt in het Europees Parlement in Straatsburg
  • AFP
    De paus tijdens zijn toespraak, Frans Timmermans zit achter hem.
  • AFP
  • EPA
    Paus Franciscus met EP-voorzitter Martin Schulz

"Europese leiders moeten meer doen voor de duizenden immigranten die dagelijks hun leven riskeren om Europa te bereiken." Dat zei paus Franciscus in een toespraak in het Europees Parlement in Straatsburg.

Volgens de paus moet er snel actie worden ondernomen "voordat de Middellandse Zee een begraafplaats wordt". Hij riep op tot een eenduidig en eerlijk immigratiebeleid. "De vluchtelingen hebben acceptatie en hulp nodig, geen egoïstisch politiek beleid."

De paus deed zijn uitspraken een paar dagen nadat 600 bootvluchtelingen van zee waren gehaald tussen het Italiaanse eiland Sicilië en Noord-Afrika. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) schat dat er in 2014 al 3200 migranten zijn omgekomen tijdens hun oversteek op de Middellandse Zee.

Paus in Straatsburg

Banen

Ook riep Franciscus de Europarlementariërs op meer banen te creëren om de hoge werkloosheid te bestrijden. "Het is tijd dat arbeid zijn waardigheid terugkrijgt en dat goede werkomstandigheden worden gegarandeerd."

Verder benadrukte de paus dat Europa een nieuw elan nodig heeft. "De grote ideeën die Europa ooit inspireerden, hebben hun aantrekkingskracht verloren."

Hij maakt zich zorgen over het feit dat het management in plaats van de moraal nu vaak de overhand heeft. "Ik hoop op een Europa dat draait om de heiligheid van mensen en niet om de economie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl