NOS Nieuws

'Europees Parlement geen plek voor toespraak paus'

  • AFP
    Paus Franciscus werd ontvangen door EP-voorzitter Martin Schulz
  • AFP
    Paus Franciscus hield voor het eerst een 'Europa-speech'
  • AFP
    Protest van Femen in de kathedraal van Straatsburg
  • AFP
    Protest van Femen in de kathedraal van Straatsburg

Paus Franciscus brengt vandaag een bezoek aan de Europese instellingen in Straatsburg. In het Europees Parlement hield hij voor het eerst een 'Europa-speech', met thema's als de hoge werkloosheid en de huidige problemen met immigratie. Niet iedereen was blij met het bezoek van de paus.

"Een religieuze toespraak van de paus hoort niet thuis in het Europees Parlement", vindt Sophie in 't Veld, Europarlementariër voor D66. "Het parlement is niet zomaar een vergaderzaal. Het is een plek waar alle burgers zijn vertegenwoordigd. De paus uitnodigen is prima, maar er had beter iets buiten de zittingszaal georganiseerd kunnen worden."

"antichrist"

Het is de eerste keer sinds 1988 dat een paus het Europees Parlement bezoekt. Toen werd de Poolse paus Johannes Paulus II tijdens zijn toespraak uitgejoeld door de tegenstanders. In 't Veld: "De toenmalige Europarlementariër van Noord-Ierland, een fel anti-katholiek, riep tegen de paus dat hij de antichrist was. Er ontstond een handgemeen en de man werd de zaal uitgezet."

Een paar jaar geleden werd paus Benedictus XVI gevraagd te komen, maar hij sloeg de uitnodiging af. Paus Franciscus komt vandaag op initiatief van de Duitse voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz.

Vooral linkse politici vinden dat de paus niet thuishoort in seculiere instellingen van Europa. De feministische actiegroep Femen hield gisteren in de kathedraal van Straatsburg een demonstratie. Een van de vrouwen sprong topless op het altaar. Op haar rug stond de tekst "de paus is geen politicus" geschreven.

Verzoening

Ondanks de kritiek werd ook uitgekeken naar het bezoek van de paus, die naast het Europees Parlement ook de Raad van Europa en het Europese Hof voor de Rechten van de Mens aandoet.

Esther de Lange, Europarlementariër voor het CDA, hoopt dat alle Europarlementariërs het kunnen opbrengen om naar de paus te luisteren. "Hij is voor veel mensen een voorbeeld en brengt juist een boodschap van verzoening."

Franciscus werd op 13 maart 2013 tot paus gekozen. Sindsdien maakte hij buitenlandse reizen, naar Brazilië, het Midden-Oosten en naar Zuid-Korea.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl