Topdrukte bij BSP fietsen in Utrecht Marc-Robin Visscher / NOS

'Fietshandelaren werken zich in het zweet'

tijd van publicatie
Geschreven door
Marc-Robin Visscher
Verslaggever

Bestelbusjes rijden af en aan bij het depot van BSP fietsen in Utrecht. Honderden fietsen per dag worden hier afgevoerd. "Dit is extreem. Het is hier nog nooit zo druk geweest rond deze tijd", zegt directeur Alfred van der Heiden glunderend. "We hebben extra personeel moeten aantrekken. Het gaat nog net, met zweetdruppels op ons voorhoofd." 

Normaal staat de verkoop van nieuwe fietsen aan het einde van het jaar op een laag pitje. De meeste mensen kopen een fiets in het voorjaar, als het weer beter wordt. Maar nu het Fietsplan na 20 jaar wordt afgeschaft, is het alle hens aan dek voor de fabrikanten en handelaren. 

Deze enorme vraag trekt onze keten lekker leeg.

Directeur Van der Heiden

Bij BSP werken ze momenteel in ploegendiensten, van 's ochtends vroeg tot 20.00 uur 's avonds. De voorraden beginnen op te raken, merkt Van der Heiden. "Voor bepaalde fietsen zijn wachtlijsten ontstaan. Ook onderdelen zijn moeilijk te krijgen. Als we nu bestellen, kan het tot wel drie maanden duren. Deze enorme vraag trekt de keten lekker leeg."

Wat gaat er volgend jaar gebeuren met de fabrikanten en handelaren die het nu zo druk hebben? "We moeten rekening houden met een dip", vreest Van der Heiden. "Het is zonde dat werknemers niet meer van dit extra belastingvoordeeltje kunnen profiteren. Maar wij zijn een Nederlands merk. We zijn flexibel. Ook zonder belastingvoordelen voor de consument kunnen wij goed vooruit, geen probleem!"

STER Reclame