NOS Nieuws

Agent tegen jury: Brown had me doodgeslagen

 • St. Louis County Prosecutor Office
  Darren Wilson kort na het incident op 9 augustus
 • St. Louis County Prosecutor Office
  Op zijn gezicht zijn littekens te zien
 • St. Louis County Prosecutor Office
  Hij zegt dat hij twee keer door Michael Brown is geslagen
 • St. Louis County Prosecutor Office
  "De derde klap had fataal kunnen zijn", aldus Wilson

De agent die in augustus in Ferguson de tiener Michael Brown doodschoot, zegt dat die hem had doodgeslagen als hij niet had geschoten. Dat heeft de agent, Darren Wilson, verklaard tegenover een onderzoeksjury. Die oordeelde afgelopen nacht dat Wilson niet wordt vervolgd voor het incident.

De Amerikaanse justitie heeft de getuigenverklaring van Wilson enkele uren na de omstreden jury-uitspraak gepubliceerd. Het gebeurt vrijwel nooit dat zulke stukken naar buiten komen.

Wilson verklaarde tegen de juryleden dat hij op Brown was afgereden omdat hij hem als mogelijke verdachte van winkeldiefstal zag. Hij wilde hem naar eigen zeggen alleen aanhouden. Nog voordat hij uit zijn auto kon stappen, zou Brown een vuistslag hebben gegeven.

De derde klap had fataal kunnen zijn.

Agent Darren Wilson

Eenmaal buiten de auto trok Wilson zijn wapen. "Ik voelde aankomen dat ik na nog zo'n klap buiten westen zou raken, of erger", zei hij. "De derde had fataal kunnen zijn, als hij me goed had geraakt."

De agent sommeerde Brown om op de grond te gaan liggen, maar die negeerde dat. "Toen heb ik geschoten (...) Ik heb een paar keer gemist, maar ik weet dat ik hem zeker één keer heb geraakt omdat ik een schok door zijn lichaam zag gaan."

Ongewapend

Wilson zei verder dat Brown naar iets greep terwijl hij op de agent afstormde. Later bleek dat de tiener ongewapend was.

Veel zwarte Amerikanen vinden dat de politie racistisch is en dat Brown door de agent is vermoord. Na de jury-uitspraak gingen verspreid over het land mensen de straat op. In Ferguson zelf braken rellen uit.

Openbaar aanklager: geen reden tot vervolging agent

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl