Máxima sprak tijdens haar bezoek met directieleden van the Bank of China
NOS Nieuws

Máxima voor het eerst namens VN in China

  • Marieke de Vries

    Correspondent in China

  • Marieke de Vries

    Correspondent in China

Koningin Máxima bezoekt deze week China in haar functie van speciale adviseur voor secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties. Het is de eerste keer dat ze in die hoedanigheid is uitgenodigd door de Chinese overheid.

Máxima zei vanmorgen verheugd te zijn dat het er, na jaren plannen, eindelijk van was gekomen en prees de vooruitgang die China op het gebied van financiële dienstverlening al heeft gemaakt.

De koningin zet zich sinds 2009 in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Dan kan het bijvoorbeeld gaan om de mogelijkheid een bankrekening te openen, zodat er een salaris op gestort kan worden, iets dat nog voor veel armere mensen niet is weggelegd.

Of het kan gaan om het verstrekken van kleine leningen aan beginnende ondernemers, vaak vrouwen, die een zaakje kunnen beginnen om uit hun benarde positie te komen.

People’s Bank of China

China heeft al sinds begin jaren 90 ervaring met het verstrekken van kleine leningen aan particulieren die geen huis of eigendom als onderpand hebben, maar wel een bedrijfje willen starten.

Vanmorgen werd de koningin ontvangen bij de People’s Bank of China, de grootste staatsbank van China. Ze sprak daar onder meer met gouverneur Zhou Xiachuan over de ontwikkelingen in China om financiële diensten voor armere bevolkingsgroepen toegankelijker te maken.

Máxima bezoekt Bank of China

Morgen bezoekt Máxima twee dorpen op het platteland rond de Chinese hoofdstad waar families al geholpen zijn met een zogenoemd microkrediet, een kleine lening. Later in de week bezoekt Máxima het grootste en beroemdste internetbedrijf van China; Alibaba. Ze zal spreken met oprichter en directeur Jack Ma over de manier waarop internetbedrijven kunnen bijdragen aan betere toegang tot financiële diensten.

Aanvankelijk zou koningin Máxima ook ontvangen worden door de Chinese president Xi Jinping, maar omdat ‘zijn agenda het niet toelaat’ zal er vanavond in het State Guest House een diner zijn met de First Lady Peng Liyuan en vertegenwoordigers van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de People’s Bank of China. Vrijdag sluit de koningin haar bezoek af.

Máxima als VN-gezant in China

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl