Tom Dumoulin is in Den Bosch verkozen tot Wielrenner van het Jaar. De Limburger kreeg in de strijd om de Gerrit Schulte Trofee verrassend de voorkeur boven Niki Terpstra, Lars Boom, Michiel van der Heijden en Lars van der Haar. 

In tegenstelling tot Terpstra (Parijs-Roubaix) en Boom (etappezege Tour) won Dumoulin dit jaar geen grote internationale wedstrijd. Wel werd hij derde op de WK tijdrijden, tweede in de Ronde van België, derde in de Eneco Tour, vijfde in de Ronde van Zwitserland en was hij de beste op de NK tijdrijden. 

In de lange, afsluitende tijdrit van de Tour de France werd hij tweede, achter Tony Martin. 

Oud-renners, wielerfans en journalisten hebben een stem in wie er tot Wielrenner van het Jaar wordt verkozen. 

Zeges Dumoulin in 2014
NK Tijdrijden
Proloog Ronde van Alberta
Tijdrit Eneco Tour
Tijdrit Critérium International

'Meest constante seizoen gereden van allemaal'

Negen keer op rij

Bij de vrouwen ging de Keetie van Oosten-Hage Trofee voor het negende jaar op rij naar Marianne Vos. De 27-jarige Brabantse kreeg meer stemmen dan Ellen van Dijk, Annemiek van Vleuten, Laura Smulders en Anna van der Breggen.

Vos werd dit jaar onder meer wereldkampioene veldrijden. Op de weg schreef ze de Ronde van Italië en de Ronde van Groot-Brittannië op haar naam.

Marianne Vos wint de prijs voor het negende jaar op rij ANP

'Ik wil heel graag heel veel'

Kelderman grootste talent

Wilco Kelderman werd verkozen tot talent van het jaar. De renner van Belkin, die dit jaar onder meer zevende werd in de Ronde van Italië en veertiende in de Ronde van Spanje, kreeg in de strijd om de Gerrie Knetemann Trofee de voorkeur boven Mike Teunissen, Matthijs Buchli, Elis Ligtlee en Sabrina Stultiens.

Bart Brentjens mocht de Peter Post Trofee in ontvangst nemen. Het is een prijs die wordt toegekend aan personen of instellingen die over een lange tijd grote verdiensten hebben gehad voor de wielersport.

De oeuvreprijs ging eerder naar Joop Zoetemelk en de Rabobank. Vorig jaar werd hij niet uitgereikt. De 46-jarige Brentjens was olympisch kampioen mountainbiken in Atlanta 1996. Hij is al jaren teambaas van een mountainbikeploeg.

Wilco Kelderman Belkin Pro Cycling Team

STER reclame