NOS NieuwsAangepast

Weer PVV-Kamerlid met veroordeling

Opnieuw blijkt dat een PVV-Kamerlid een veroordeling uit het verleden heeft verzwegen. Het gaat om Jhim van Bemmel. Hij is in 2006 veroordeeld voor valsheid in geschrifte, omdat hij een aantal keren een vrachtbrief had vervalst.

Van Bemmel schreef aan RTL: "Ik ben eenmaal veroordeeld voor een strafbaar feit zijnde Valsheid in Geschrifte op 20 juli 2006. De strafmaat was een boete van 500 euro te betalen in 5 maandelijkse betalingen van 100 euro per keer. Verder heb ik in het jaar 2000 een boete van 400 gulden gekregen wegens rijden onder invloed. Dit is geen veroordeling geweest, maar ik meld dit toch maar wellicht ten overvloede."

"De overtreding aangaande rijden onder invloed heb ik gemeld. De genoemde veroordeling heb ik uit privacy-overwegingen niet gemeld. Ik erken dat dit fout is en dit uiteraard wel had moeten doen."

Niet op de hoogte

De zaak kwam naar buiten door onderzoek van RTL Nieuws, dat aan alle Kamerleden heeft gevraagd of ze een strafblad hebben. In een reactie zegt Geert Wilders niet op de hoogte te zijn geweest van de veroordeling van Van Bemmel. Hij wil hem straffen door hem een deel van zijn portefeuille af te nemen.

Uit het onderzoek van RTL blijkt verder dat verschillende Kamerleden veroordeeld zijn voor rijden onder invloed. Dat zijn onder anderen VVD'er Ton Elias (29 jaar geleden) en Paul Ulenbelt van de SP (34 jaar geleden).

Van de 150 Tweede Kamerleden heeft er één niet meegedaan aan de enquête. Hero Brinkman van de PVV weigerde naar eigen zeggen om principiële redenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl